Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/d128/public_html/wp-content/plugins/jupiter-donut/includes/helpers/minify/src/Minifier.php on line 227
Evolutionen: WAN til SD-WAN | RanTek

Evolutionen: WAN til SD-WAN

En ny generation af WAN er opstået, hvor optimering, automatisering og synlighed er kritiske faktorer for en samlet løsning. Her er SD-WAN limen, som binder disse elementer sammen. Men hvad er fordelene ved SD-WAN? Og hvordan sikrer man succes ved implementering af SD-WAN?

Der er 4 områder, hvor SD-WAN er det rigtige match. Disse kan forkortes til PAPS: Pris, Agilitet, Performance og Sikkerhed:

  • Pris: SD-WAN giver lavere omkostninger på flere områder. Med SD-WAN kan man benytte sig af billigere internetforbindelser sammenlignet med traditionelle businessclass-forbindelser som MPLS og Express Routes. SD-WAN giver muligheden for at route trafik baseret på typen af data og applikation eller svartider for de enkelte forbindelser. Generelt er SD-WAN løsningen også billigere end traditionelle router/vpn-løsninger, der er på markedet i øjeblikket.
  • Agilitet: SD-WAN benytter en meget brugervenlig implementeringsmodel, som tilbyder simple forbindelsesmuligheder, der giver din organisation større agilitet og fleksibilitet. Det sikrer, at løsningen supporterer din forretning i dag og ved vækst.
  • Performance: Med muligheden for at tilføje op til flere billigere WAN-forbindelser, kan dette være med til at give en bedre performance og brugeroplevelse. Ligeledes ser man ofte, at SD-WAN løsninger kommer installeret sammen med WAN-optimering for at optimere WAN-forbindelserne.
  • Sikkerhed: Nogle SD-WAN løsninger har mulighed for at samarbejde transparent med eksisterende sikkerhedsløsninger eller med cloudtjenester som Zscaler.

Hvordan sikrer man det fulde potentiale ved implementeringen af SD-WAN?

  • Due diligence: Der er mindst 30 forskellige SD-WAN løsninger på markedet i dag. Det er derfor vigtigt, at man forstår den enkelte leverandørs betydning og indhold af SD-WAN, og at man sammenholder dette med ens egne behov og WAN-strategi i dag og i de kommende 3-5 år.
  • Overvej at dele løsningen: Internetudbydere tilbyder ofte SD-WAN sammen med deres WAN-forbindelser. Dette kan dog være med til at eliminere den diversitet og frihed, som er ønsket i at have en SD-WAN løsning. Diversiteten sikrer nemlig fleksibilitet i tilfælde af en fejl med en enkelt udbyder. Men ved en samlet løsning giver udbyderen de samme SLA’er på løsningen baseret på deres egne målinger. Det er faktisk ligesom at sætte ræven til at vogte gæs.
  • WAN-optimering: WAN-optimering kan være kritisk i en SD-WANløsning, da man potentielt set kan bruge flere WAN-forbindelser af en ”dårligere” kvalitet. Men WAN-optimering er samtidig med til at minimere risikoen for høje svartider ved tilgåelsen af applikationer via lange afstande til datacenteret eller i skyen.
  • Monitorering: Synlighed skal hjælpe dig med at sikre performance i dit netværk og på dine applikationer. Dette giver dig mulighed for at handle proaktivt og dokumentere, at SLA’er bliver overholdt. Nogle SD-WAN løsninger har denne synlighed og dokumentation indbygget fra start.
  • Løbende support og drift: Husk at holde dit miljø up-to-date for løbende at sikre, at du udnytter din investering til fulde.

Er du interesseret i implementering og drift af en SD-WAN-løsning? RanTek har med flere års erfaring i SD-WAN- og WAN-optimering været med til at hjælpe danske virksomheder i hele verden. Vi starter med designfasen, hvor vi udarbejder en businesscase specifikt for din virksomhed. Herefter simplificering, udrulning og installation for til sidst at drifte løsningen og sikre fuld udnyttelse af din investering via løbende dokumentation.